Oh nee. Die verkoopster draagt een hoofddoek! - OPHEF
15544
post-template-default,single,single-post,postid-15544,single-format-standard,ajax_leftright,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

Oh nee. Die verkoopster draagt een hoofddoek!

‘Ik laat mensen met een hoofddoek bij me werken, want dan komen er waarschijnlijk meer mensen met een hoofddoek schoenen kopen.’ Wouter Torfs zei het natuurlijk niet zo letterlijk maar bedoelde het wel. Sinds kort mogen weer vrouwen met een hijab bij hem aan de slag. Niet meteen dus omdat Wouter een wereldverbeteraar is met zijn hoofd in de wolken maar een rasechte (ik haat dat woord eigenlijk) ondernemer. Is dat dan zo erg? (artikel hier: Hoofddoeken welkom bij Torfs)

Ik stelde die vraag al eerder. In een geheel andere context. De laatste jaren zie je een trend binnen de beautysector. Er duiken meer en meer ‘echte vrouwen’ op. Oké beautyproducten tonen dan misschien nog steeds niet meteen ALLE ‘echte vrouwen’, ze moeten natuurlijk nog wel ‘mooi’ blijven, maar plots mochten vele maten en gewichten wel. Jong, oud, soms heel jong of heel oud om wat te provoceren, soms heel volumineus.

Omdat die merken plots het licht hadden gezien? HAH! Tuurlijk niet. Multinationals en hun strategen hadden vooral centjes gezien. Cold hard cash en de hang van de consument naar echtheid. Naar minder gepolijste, niet-gephotoshopte beelden en van die #nofilter flauwekul. Dus dan doen we maar gezellig mee hé. Klant is koning!

Is dat dan zo erg? Wel, het betekent dat veel van die merken binnen een paar jaar misschien teruggrijpen naar een ander ideaal als dat weer beter verkoopt. Bedoel, in de 70’s werden ook andere vrouwen getoond dan in de 00’s. Je weet wel met zo wat meer pak aan en hier en daar zelfs lichaamshaar. Ieeeeeeuw. Die multinationals zonder scrupules zullen zonder verpinken terug switchen eens het hen geen centjes meer opbrengt ahja.

Oeps. Victoria Secret had de memo nog niet ontvangen.

(artikel hier: Women Strike Back Against Victoria’s Secret ‘Perfect “Body” ‘ Campaign
Heidi Klum, Adriana Lima, Gisele Bündchen, and Tyra Banks are just some of the famous faces lingerie company Victoria’s…www.takepart.com
)

Maar. Ook zij en ook Wouter Torfs zetten zaken in beweging. Zetten mensen aan het denken. En helpen bedrijven die dit echt echt echt wel vanuit een maatschappelijk standpunt doen door een spotlight te creëren en een platform te vormen voor dit soort initiatieven. Kijk, het is ok om vrouwen met een hijab tewerk te stellen. Kijk, alle vormen vrouwen zijn ok. Kijk, wij zijn tof! (dat laatste zegt elk merk dusja)

Bedankt voor alles Dove!

Artikel hier: (10 Years After Dove’s ‘Real Beauty’ Campaign, More Brands Fight for Real Women
It’s been 10 years since Dove launched its “Campaign for Real Beauty”-a stark series of ads that were radical and…www.takepart.com
)

Dat Torfs daarmee zijn nek uitsteekt en alle bijkomende bagger op zich neemt is bewonderenswaardig. Zonde dat die bagger er is natuurlijk. Maar dus Wouter, stoere beslissing. Of ze nu is om je zakken te vullen of de schoendozen van je nieuwe cliënteel.

(dit artikel verscheen eerder op: Medium.com/@nonunsenses)