Check je bronnen. Driedubbel check ze. - OPHEF
15540
post-template-default,single,single-post,postid-15540,single-format-standard,ajax_leftright,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

Check je bronnen. Driedubbel check ze.

Een voetballer ziet bij het afstappen van de bus een supporter liggen van de tegenpartij die een epilepsieaanval heeft. Hij kijkt bezorgd. Op dat moment filmt een journalist zijn reactie en kopt in de krant dat de voetballer in kwestie supporters van de tegenpartij uitdaagt. Volledig onwaar. Berust op clickbait. De drang naar sensatie. Het te snel moeten communiceren. Zonder daarbij na te denken wat dit doet met de personen in kwestie. Al te vaak volgt namelijk geen rechtzetting of het moet ergens in ‘t klein zijn.

Dit is nog een ‘onschuldig’ geval. Maar denk aan de Duitse man die door een krant werd gezien voor Andreas Lubitz, de piloot van de Germanwings crash (https://www.yahoo.com/…/austrian-paper-sued-over-wrong-phot…). Of het verkeerde opsporingsbericht dat werd verstuurd voor de doodrijder van Merel (http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20151116_01974349).

Warme oproep aan journalisten: Check je bronnen. Dubbelcheck ze. Driedubbel check ze. Dit gaat niet enkel om clicks maar om mensen.

(dit artikel verscheen eerder op Medium.com/@nonunsenses)