Huh? #OPHEF? - OPHEF
15721
post-template-default,single,single-post,postid-15721,single-format-standard,ajax_leftright,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

Huh? #OPHEF?

‘ mijn stem? Die doet er toch niet toe’

‘Ze doen toch hun zin’

‘Zelfs n signaal tot verandering negeren ze toch, dat is zoals altijd vooraf al afgesproken wat ze na de verkiezingen gaan doen’
Dat zijn échte reacties. Reacties van mensen zoals u .

De absolute basis, het grondbeginsel van democratie, jouw mening vertegenwoordigd zien, is uitgehold, heeft door de politiek, zoals die nu bedreven wordt, geen meningvolle betekenis meer.

Kan dat veranderen? Ja! Maar er is wil nodig, veel wil. Wij willen de eerste kiem van die wil planten.

En hoe we dat willen doen? Even verduidelijken :

We leven in een digitale wereld. Op elk niveau. Communiceren met elkaar ging nooit zo snel. Digitale platforms genoeg, keuze te over, en die gebruiken we gretig. Facebook, Twitter, Whatsapp, Instagram, Hipchat, Slack, …en ga zo maar door. Zels de zoektocht naar liefde is momenteel digitaal aanvaard via Tinder.

De grootste vaststelling hierbij is dat, telkens opnieuw, na lancering, de verbazing groot is hoe breed de implementatie is. Allemaal opgericht met focus op de jongeren, maar na een aanpassingsperiode, gebruikt door vele leeftijdsgroepen.
Informatie zoeken? Actualiteit? Ook dat is al sterk ingebed via digitale weg. Ja, het gaat snel. Veel sneller dan we ooit hadden kunnen denken.

En stopt het daar? Neen.

In de bedrijfswereld is consensusvormg, besluitvorming, sturing real time van debatten via app’s waarbij de toehoorders in de zaal de onderwerpen bepalen, al bon ton.

Het bestaat ! Snelle digitale communicatietools, snelle big data verwerking, agiele tools voor besluitvorming.
Wat doet OPHEF?

Wij geloven dat die bestaande digitale middelen hét antwoord zijn op de probleemstelling waar ik mee begon, wij geloven dat die tools, die reeds bestaan, de politiek een ander gezicht kunnen geven.

Via deze tools kun je participeren. Kun je meestappen, actief mee overleg plegen, of gewoon mee luisteren, om zo jouw mening gefundeerd te vormen.

OPHEF is een platform die al die tools wil verzamelen , combineren en voor iedereen beschikbaar stellen.

Wij willen iedereen in contact stellen met experts in het vakgebied. Wij willen dat de leden zélf, de partijpunten bepalen.

Wij willen geen stem voor n kop op een affiche, wij willen dat de mensen kunnen stemmen voor een methode. Wij willen dat de mensen kunnen stemmen voor een project, waarbij zij zich goed voelen en waarbij hun mening écht telt, op elk moment, bij elk probleem, in elk beleidsdomein, telt die mening. Letterlijk. Die mening wordt meegeteld in  het systeem, áltijd.

Dé droom ? In real time mee stemmen en debatten laten sturen in de gemeenteraad, in het parlement, door de burger.

Utopie? Neen, dit gebeurt al bij bedrijven en big data settings.

Wij koppelen dit gewoon aan politiek, als eerste. Wij willen de manier , het denken over politiek veranderen, wij willen OPHEF.

(Dit artikel verscheen eerder op hannessonmaaktophef.wordpress.com)